Naim CD5i

Tuotearvostelun kirjoittanut Björn Törnroth
Päivämäärä: 20.9.2006
Copyright © Björn Törnroth 2006
Ari Laine, Hifi Mesta saa vapaasti käyttää materiaalia.
Naim kotisivu

Naim CD5i
SIVUSEIKAT

Olen lievästi hämmentynyt, sillä huomaan pitäväni Naim CD5i:n ulkonäöstä, vaikka se onkin musta laatikko.

Musta pinta on hieman rosoinen ja tuo mieleeni valurautaisen paistinpannun. Huomaan hiplaavani sitä kun kukaan ei näe. Etupaneeli on jaettu kolmeen osaan, joista keskimmäinen on hieman syvemmällä ja sen keskellä on vihreä valaistu logo. Vasemmalla oleva, ulosvedettävä levykelkka tuo kahvoineen mieleeni uuniluukkua. Oikealla sijaitsevat muutamat pyöreät painikkeet tuntuvat mukavan pehmeiltä, ei lainkaan kuin monet muut high-tech-mäiset metallipainikkeet, jotka sanovat kiukkuisesti "knikt" kun niitä painaa. Reunavalaistut painikkeet ovat intuitiivisen informatiivisia soittimen touhuista vaatimatta symbolitulkintaa tai lukutaitoa. Paras on kuitenkin melkein näyttö, tai pikemminkin näytön puute, sillä näyttö ei kerro muuta kuin soivan kappaleen numeroa. Oi autuus! Digiaikana on aivan liian helppoa sysätä turhaa informaatiota päin naamaa, ja tämä viisas ja käyttäjäystävällinen ratkaisu on vaatinut Naimin suunnittelijoilta sisua.

Muutama erikoisuus kauko-ohjaimen käytössä: Levysyötön jälkeen esim. toista kappaletta ei saa soimaan painamalla suoraan nappia "2". Kakkonen ilmantuu näytölle, mutta mitään ei tapahdu. "Play" painallus ei auta. Jaaha. Ensin play ja sitten heti kakkonen perään toimii kyllä. (En oleta tarvitsevani lukea ohjeita moisten toimintojen takia.) Toisaalta Naim ymmärtää että kun painaa nappia "edellinen" todellakin haluaa kuulla edellisen kappaleen, eikä aloittaa soivan kappaleen alusta. Se onnistuu painamalla play kesken toiston. Nerokasta!

Naim suosittelee suodattamatonta verkkovirtaa standardijohdon kautta, joten kokeilin sitä. Kokemus oli varsin harmaa ja tylsä, joten vaihdoin äkkiä takaisin suodatettuun virtaan erikoisjohdon tarjoamana. Kokeilin myös SoundCare SuperSpikes -tassuja, ja luulisin niiden olevan hyvä investointi. Kokeilu oli pikainen, koska en kehdannut liimata tassuja demokoneeseen kiinni, ja liukastumisvaara oli näin aika suuri.

Huomaan siis vasten odotuksiani pitäväni Naim CD5i:stä. Se on persoonallinen ja omalla tavallaan kaunis ja varsin loppuun saakka mietitty laite. Olen jopa oppinut pitämään oudosta ulosvedettävästä kelkasta ja magneettisesta levynkiinnikkeestä. Niiden vaatima rauhallinen liikerata tekee levynvaihtamisesta tyydyttävän rituaalin, joka tuo mieleen - aivan oiken - vinyylin.

LAITTEISTO

Vahvistin: Primare I30
Kaiuttimet: Sonus Faber Electa
Subwoofer: REL Strata III
Virtasuodin: Isotek MiniSub GII
Välijohdot: Analysis Plus Solo Crystal Oval
Kaiutinjohdot: Analysis Plus Solo Crystal Oval 8
Virtajohdot: LAT AC-2, Russ Andrews The Reference

Nami nami!

"Kuinka kaunista" oli ensivaikutelma, joka pitää yhä paikkaansa. Naim CD5i on omaperäinen, omalla tavallaan kaunis ja loppuun saakka mietitty CD-soitin. Mutta ennen kaikkea se toistaa musiikin musiikkina, elävästi, sielukkaasti ja mukaansa tempaavasti.

Ensiksi lienee rehellisintä selvittää pari asiaa. Vanhana brittiläisten hifilehtien lukijana Naim on toki tuttu merkki. Se on kuitenkin mielessäni aina ollut "outo" merkki. Rumat laatikot, DIN-johtoja ja ties mitä - ei minun heiniä. En koskaan olisi uskonut että minulla jonain päivänä on moinen laite kotonani kuunneltavana. Nyt on kuitenkin se päivä koittanut, ja jälleen ennakkoluuloni saavat kyytiä.

Jo liikkeessä soitin herätti kiinnostukseni. Äänessä oli sitä jotain. Ei kun takakonttiin ja kiireenvilkkaa kotiin. Kylmä laite vailla minkäänlaista sisäänajoa, mutta silti: Heti kun laitoin Naim CD5i:n soimaan, jäin musiikkiin kiinni. Jo toinen levy oli harvoin soitettu vanha CD, ja niin on moni muu harvemmin soitettu CD saanut uutta tarkoitusta sielukkaalla toistolla.

Kuuntelukokemukset

Mikään ei ärsytä Naim CD5i:n toistossa. Silti se ei ole harmaa tai tylsä. Päinvastoin. Äänen analysointi tuntuu varsin turhalta touhulta kun on näin hauskaa. On sitä paitsi vaikeaa kuulla mitään yksityiskohtia kun koko ajan tanssii ja laulaa musiikin mukana.

Analysoinnin vaikeus on toistuva tunne Naim CD5i:n seurassa. Mikään musiikin osa-alue ei pistä silmään. Vahvin alue on mielestäni keskiäänien rikkaus ja äänenvärin kylläisyys. Vihdoinkin soitin, joka ei saa minua kaipaamaan lisää täyteläisyyttä, lämpöä ja sielukkuutta. Viulu ja cello, jotka vaikuttavat olevan CD-soittimien kompastuskivi, soi täyteläisesti ja pehmeästi. Moni soitin keskittyy näissä soittimissa jousiin ja metallikieliin, unohtaen puisen rungon. Myös kitaran soinnun täyteläisyys toistuu varsin realistisesti.

Haluaisin käyttää seuraavia sanoja: Luonnollisuus, puhtaus, lämpö, rikkaus, mehevyys, itsestäänselvyys, musiikillisuus, luontevuus, pontevuus.

Erottelevuutta ja yksityiskohtia on hämmästyttävän paljon. Käytän sanaa hämmästyttävä, koska ne eivät pyri varastamaan huomioni musiikin kustannuksella. Silti ne ovat kyllä kaikki siellä kun niitä haluaa tutkiskella. Kerrassaan loistava suoritus vaikealla osa-alueella, jossa mielestäni moni n.s. "hifistinen" laite sortuu yksityiskohtien esille kaivamiseen unohtaen itse musiikin.

Bassopäästä puuttuu se nyrkki vatsaan tunne, vaikka toisto onkin notkea ja soinnukas. Erottelevuudessa ei ole huomauttamista. Sanoisin että basso hoitaa asiansa kiinnittämättä itseensä huomiota. Henkilökohtaisesti toivoisin kuitenkin vähän enemmän transienttinopeutta, varsinkin rocki- ja metallimusiikissa.

Transienttinopeus ja dynamiikka eivät ole nopeimmasta päästä, varsinkin verrattaessa Bladelius Frejaan, joka oli melkein pelottava juuri tällä osa-alueella. Tämä seikka ei kuitenkaan missään nimessä häiritse musiikillista nautintoani. Olenkin alkanut miettimään, voiko myös transienttinopeutta ja dynamiikkaa korostaa liikaa, yrittäessään luoda jalkaataputtavan poppikoneen?

Diskantti on erittäin puhdas ja miellyttävä, silti jättämättä mitään pois. Naim CD5i:n kautta myös ne levyt soivat kauniisti, jotka olivat Bladelius Frejan kautta jo hieman karheita. Juuri Naim CD5i:n diskanttitoistoa hämmästelen toistuvasti. Olisin luullut, että informaatiomäärä ja pehmeys ovat vastakohtia, joista pitää valita jompikumpi, mutta Naim CD5i yllättää jatkuvasti suurella informaatiomäärällä ja silti pehmeällä toistolla.

Lopputulos

Analyyttiset hifistit älkööt vaivautuko. (Ostakaa se Marantz SA-15S1). Tarkkaa ja huomiota herättämätöntä toistoa kaipaaville voi Arcam DiVA CD192 olla parempi vaihtoehto. Naim CD5i on meille, jotka haluamme palvoa musiikin jumalaa koko sydämellä. Se on musiikintoistolaite sanan todellisessa merkityksessä. Se on lumoava, viettelevä, vaikuttava ja sielukas. Se toistaa kaiken musiikin tavalla, joka taatusti tempaisee mukaansa.

Björn Törnroth
bjorn.tornroth.net
bjorn at tornroth dot net